Jõulutoidud ja veinid - vaata kuidas neid kokku sobitada

05.12.2025

TERVITUSEKS ŠAMPANJA VÕI VAHUVEIN

Aasta lõpp on aeg, mil laud täitub pidulike roogadega, kodu on täis küünlavalgust ja kõigi meelte tähelepanu koondub heale seltskonnale. Just seetõttu algab iga tõeliselt meeldejääv õhtusöök vahuveiniga – see on nagu väike pidulik „Tere tulemast!”, mis loob meeleolu kogu eelolevale õhtule.

 

Meie kihisevate vahujookide valikust sobivad tervituseks eriti hästi:

Serveeri tervitusjooki jahutatult 4-6°C Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist või vintage šampanja pokaalist.


HAPUKAPSAD JA SEALIHA

Kui plaanid aastalõpulauale serveerida hapukapsaid ja sealiha, tasub kõrvale valida vein, mis toetab rooga oma värske happe ja puuviljasusega. Hapukapsas on ise happeline ja sageli veidi magusam, mistõttu sobivad sellega eriti hästi kõrgema happesusega valged veinid, milles leidub piisavalt aromaatsust ning mahlakat puuviljasust. Hea Riesling on klassikaline valik ning selle särtsakas hape aitab toidu maitsetel tasakaalu jääda. Kui aga Riesling tundub SInu maitsele liiga intensiivne, sobib suurepäraselt ka Pinot Blanc, mis on mahlasem ja pehmema happega, samas värske ja toitu toetav.

VALGEVEINI SÕPRADELE VALIK

Rieslingud  - kõrgema happesusega, suurepärane tasakaal hapukapsa jaoks

Pinot Blanc -  sobivad suurepäraselt neile, kes eelistavad veidi mahedamat ja tasakaalukamat valget veini

  • DOMAINE DESOM PINOT BLANC REMICH MAATEBERG - maitse on kuiv ja värske, hea puuviljase karakteriga valge vein. Maitses on tunda valgeid sõstraid, virsikuid, kollaseid õunu ja mineraalsust.
  • PFAFF PINOT BLANC - värske ja mahlakas, tunda küpseid virsikuid, kollast ploomi, hea happesus, järelmaitses tunda veidi röstisust.

PUNAVEINI SÕPRADELE VALIK

Punaveini sõpradele soovitame seaprae juurde marjase iseloomuga, keskmise täidlusega punaveini, mis ei ole liiga tanniinine ega raske. Selline vein hoiab roa mahlakuse ja maitsesügavuse ilusti tasakaalus.


MAKSAPASTEET - MEIE PEOLAUDADE KLASSIKA

Maksapasteet, olgu see valmistatud hanemaksast, pardimaksast või kanamaksast, on Eesti peolaual alati aukohal. Selle rikkalik, veidi mõrkjas ja samas kreemjas tekstuur vajab kõrvale veini, mis toob esile pasteedi sügavuse, tasakaalustab rasvasuse ja loob maitsesse harmooniat. Kuigi maksapasteeti serveeritakse traditsiooniliselt magusama stiiliga valge veiniga, on tänapäevased maitsekooslused avatumad ning sobivaks valikuks on ka marjasemad ja pehmema tanniiniga punaveinid, mis pakuvad mõnusat puuviljasust ja kerget vürtsisust.

MAKSAPASTEEDI KÕRVALE SOOVITAME

Valged veinid  - magusama või küpse puuviljasusega stiilis:

Punastest veinidest vali mahlasemad, pehme tanniiniga, marjased veinid

 


BÖFF A´LA TARTAR, VERIVORST, AHJUPRAED JA METSLINNULIHA

Talvised maitsed on sügavad ja lopsakad ning just seetõttu sobivad nende kõrvale eriti hästi marjase karakteriga, pehmete tanniinidega punaveinid, mis rõhutavad toidu rikkalikkust, ent ei muutu domineerivaks. Selline vein toob välja metslinnuliha õrnalt maalähedase olemuse, täiendab ahjupraadi ning tasakaalustab verivorsti soolasust ning vürtsikust.

Parima maitseelamuse saad, kui serveerid punaveini kergelt jahedalt, 14–15 °C juures, Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist, mis aitab aromaatsusel avaneda ja hoiab veini värskena.

SOOVITUSLIKUD PUNAVEINID:

  • RUFFINO RISERVA DUCALE ORO CHIANTI CLASSICO DOCG - marjane ja mahlane Chianti, mille keskmine täidlus ja pehme struktuur sobivad suurepäraselt nii verivorsti kui ka klassikaliste ahjuprae roogade juurde. Verivorsti kõrvale soovitame alati lisada ka veidi pohlamoosi, mis seob veini marjasuse toidu maitsega imeliselt kokku.
  • L.LATOUR RULLY´20 13,5% 75CL - elegantne ja tasakaalukas punavein Burgundiast, mille küpsed punased marjad ja siidine tekstuur sobivad suurepäraselt metslinnulihaga või kergemalt maitsestatud ahjupraega.
  • PURCARI REZERVA NEGRU DE PURCARI RED DRY'22 14% 75CL - sügav, aromaatne ja tumedate marjadega vein, mille sametine tanniin ja vürtsine nüanss tõstavad esile nii metslooma kui ka rikkalikuma küpsetise maitse.

JÕULUHANI VÕI -PART

Jõuluhani ja jõulupart on tõelised pidulaua pärlid – mahlased, aromaatsed ja kergelt magusa varjundiga. Just nende roogade juurde võiks igas koduses veinivalikus olla vähemalt paar head Pinot Noir’d. Selle viinamarja elegantsed marjanoodid, pehmed tanniinid ja kerge vürtsikus sobivad suurepäraselt linnuliha õrna tekstuuri ning karamelliselt krõbeda naha juurde.

 

Part,haniPart,hani

SOBIVAD VEINID JÕULUHANE JA -PARDI KÕRVALE

Valged veinid:

Punaveinid


ULUKI- VÕI LAMBALIHA

Ulukiliha ja lambaliha on jõululaua kõige omapärasema karakteriga road – sügava maitse, tiheda tekstuuri ja tihti maitsekamate lisanditega. Just seetõttu vajavad need enda kõrvale täidlasemat, tugevama struktuuriga ja tanniinsemat punaveini, mis toob välja liha metsikuma nüansi ja loob tõeliselt harmoonilise maitsekoosluse.

Selliste veinide puhul tasub kindlasti arvestada serveerimisega:

  • ava pudel 1–2 tundi enne serveerimist või dekanteeri, et vein saaks hapniku käes avaneda;
  • serveeri Bordeaux’ tüüpi punaveinipokaalist, mis toob esile nii aroomid kui ka sametise tekstuuri.

SOOVITUSLIKUD VEINID ULUKI- JA LAMBALIHA KÕRVALE

  • GAMLA MERLOT´21 14,5% 75CL - täidlane ja küps Merlot, mille tumedate marjade karakter ja pehmem tanniin sobivad eriti hästi noorema ulukiliha või mahedamalt maitsestatud lambaprae juurde.
  • BANFI BRUNELLO DI MONTALCINO`20 14,5% 75CL - sügav, elegantne ja jõuline vein – ideaalne lambaliha ja metsloomaliha kõrvale. Brunello küpsed marjad, tugev struktuur ja pikk järelmaitse loovad tõeliselt piduliku koosluse.
  • BOTTEGA AMARONE VALPOLICELLA DOCG´19 16% 75CL - võimas ja kontsentreeritud Amarone, mille kuivatatud puuvilja nüansid ja rikkalik tekstuur sobivad ulukiliha intensiivsete maitsetega suurepäraselt. Tegemist on tõelise talvelaua luksusveiniga.

 


JUUSTUVALIKU JA DESSERTIDE JUURDE SOOVITAME

Erinevad juustud vajavad erineva stiiliga veine. Vali vein juustu karakteri järgi:

Sinihallitusjuustud  - Gorgonzola, sinihallitus, tugevamad kreemjuustud

Kitsejuustud  - värske kitsejuust, laagerdunud kitsejuust, crottin

Küpsed laabijuustud - Gouda, Parmesan, Grana Padano

 

 

Magusad ja täidlased desserdid vajavad enda kõrvale veini, mis on vähemalt sama rikkalikud ja aromaatsed.

Koorepõhised magustoidud - pannacotta, crème brûlée, mascarpone koogid

  • BANFI FLORUS MOSCADELLO DI MONTALCINO'19 14% 50CL - kreemised, täidlased magustoidud saavad siit juurde värskuse ja puuviljasuse. Serveeri jahutatult 4–6 °C Bordeaux’ valgeveinipokaalist — nii avanevad veini delikaatsed nüansid kõige paremini.

Pähklipõhised magustoidud  - pähklitort, baklava, karamellised koogid

  • RUFFINO SERELLE VIN SANTO DEL CHIANTI DOC´20 15% 37,5CL -   Vin Santo ja pähklid on tõeline klassika, kuivatatud puuviljade, mett ja pähkleid meenutav maitse loob pähklimagustoitudega erakordselt sügava ja ühtse maitsekombinatsiooni. Kui lisaks serveerida kõrvale ka biscotti’sid, saab kokku tõeliselt äge kooslus.

Šokolaadipõhised magustoidud  - šokolaadifondant, tume šokolaad, trühvlid

Mõlemad veinid on rikkalikud, sametised ja sügavate šokolaadi, karamelli ning kuivatatud marjade nootidega - sobivad šokolaadimagustoitude intensiivsele karakterile täiuslikult.


Soovime teile häid maitseelamusi!

Kui otsid veel inspiratsiooni, vaata kindlasti meie RIKKALIKKU JÕULUVALIKUT!