05.12.2025
Aasta lõpp on aeg, mil laud täitub pidulike roogadega, kodu on täis küünlavalgust ja kõigi meelte tähelepanu koondub heale seltskonnale. Just seetõttu algab iga tõeliselt meeldejääv õhtusöök vahuveiniga – see on nagu väike pidulik „Tere tulemast!”, mis loob meeleolu kogu eelolevale õhtule.
Meie kihisevate vahujookide valikust sobivad tervituseks eriti hästi:
Serveeri tervitusjooki jahutatult 4-6°C Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist või vintage šampanja pokaalist.


Kui plaanid aastalõpulauale serveerida hapukapsaid ja sealiha, tasub kõrvale valida vein, mis toetab rooga oma värske happe ja puuviljasusega. Hapukapsas on ise happeline ja sageli veidi magusam, mistõttu sobivad sellega eriti hästi kõrgema happesusega valged veinid, milles leidub piisavalt aromaatsust ning mahlakat puuviljasust. Hea Riesling on klassikaline valik ning selle särtsakas hape aitab toidu maitsetel tasakaalu jääda. Kui aga Riesling tundub SInu maitsele liiga intensiivne, sobib suurepäraselt ka Pinot Blanc, mis on mahlasem ja pehmema happega, samas värske ja toitu toetav.


VALGEVEINI SÕPRADELE VALIK
Rieslingud - kõrgema happesusega, suurepärane tasakaal hapukapsa jaoks
Pinot Blanc - sobivad suurepäraselt neile, kes eelistavad veidi mahedamat ja tasakaalukamat valget veini
PUNAVEINI SÕPRADELE VALIK
Punaveini sõpradele soovitame seaprae juurde marjase iseloomuga, keskmise täidlusega punaveini, mis ei ole liiga tanniinine ega raske. Selline vein hoiab roa mahlakuse ja maitsesügavuse ilusti tasakaalus.


Maksapasteet, olgu see valmistatud hanemaksast, pardimaksast või kanamaksast, on Eesti peolaual alati aukohal. Selle rikkalik, veidi mõrkjas ja samas kreemjas tekstuur vajab kõrvale veini, mis toob esile pasteedi sügavuse, tasakaalustab rasvasuse ja loob maitsesse harmooniat. Kuigi maksapasteeti serveeritakse traditsiooniliselt magusama stiiliga valge veiniga, on tänapäevased maitsekooslused avatumad ning sobivaks valikuks on ka marjasemad ja pehmema tanniiniga punaveinid, mis pakuvad mõnusat puuviljasust ja kerget vürtsisust.


MAKSAPASTEEDI KÕRVALE SOOVITAME
Valged veinid - magusama või küpse puuviljasusega stiilis:
Punastest veinidest vali mahlasemad, pehme tanniiniga, marjased veinid
Talvised maitsed on sügavad ja lopsakad ning just seetõttu sobivad nende kõrvale eriti hästi marjase karakteriga, pehmete tanniinidega punaveinid, mis rõhutavad toidu rikkalikkust, ent ei muutu domineerivaks. Selline vein toob välja metslinnuliha õrnalt maalähedase olemuse, täiendab ahjupraadi ning tasakaalustab verivorsti soolasust ning vürtsikust.
Parima maitseelamuse saad, kui serveerid punaveini kergelt jahedalt, 14–15 °C juures, Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist, mis aitab aromaatsusel avaneda ja hoiab veini värskena.
SOOVITUSLIKUD PUNAVEINID:


Jõuluhani ja jõulupart on tõelised pidulaua pärlid – mahlased, aromaatsed ja kergelt magusa varjundiga. Just nende roogade juurde võiks igas koduses veinivalikus olla vähemalt paar head Pinot Noir’d. Selle viinamarja elegantsed marjanoodid, pehmed tanniinid ja kerge vürtsikus sobivad suurepäraselt linnuliha õrna tekstuuri ning karamelliselt krõbeda naha juurde.


SOBIVAD VEINID JÕULUHANE JA -PARDI KÕRVALE
Valged veinid:
Punaveinid
Ulukiliha ja lambaliha on jõululaua kõige omapärasema karakteriga road – sügava maitse, tiheda tekstuuri ja tihti maitsekamate lisanditega. Just seetõttu vajavad need enda kõrvale täidlasemat, tugevama struktuuriga ja tanniinsemat punaveini, mis toob välja liha metsikuma nüansi ja loob tõeliselt harmoonilise maitsekoosluse.
Selliste veinide puhul tasub kindlasti arvestada serveerimisega:
SOOVITUSLIKUD VEINID ULUKI- JA LAMBALIHA KÕRVALE


Erinevad juustud vajavad erineva stiiliga veine. Vali vein juustu karakteri järgi:


Sinihallitusjuustud - Gorgonzola, sinihallitus, tugevamad kreemjuustud
Kitsejuustud - värske kitsejuust, laagerdunud kitsejuust, crottin
Küpsed laabijuustud - Gouda, Parmesan, Grana Padano
Magusad ja täidlased desserdid vajavad enda kõrvale veini, mis on vähemalt sama rikkalikud ja aromaatsed.
Koorepõhised magustoidud - pannacotta, crème brûlée, mascarpone koogid
Pähklipõhised magustoidud - pähklitort, baklava, karamellised koogid
Šokolaadipõhised magustoidud - šokolaadifondant, tume šokolaad, trühvlid
Mõlemad veinid on rikkalikud, sametised ja sügavate šokolaadi, karamelli ning kuivatatud marjade nootidega - sobivad šokolaadimagustoitude intensiivsele karakterile täiuslikult.


Kui otsid veel inspiratsiooni, vaata kindlasti meie RIKKALIKKU JÕULUVALIKUT!