Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Toscana |
Marjasort | Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14.5% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Ruffino S.r.l. |
Kogus kastis | 6 |
Ruffino veinimaja on loodud 1877.a aastal Itaalias, Toskaana piirkonnas. Veinimaja sai maailmas tuntuks oma suurepärase Chianti valmistamise poolest, saavutades maailmas esimesed väärikad juba aastatel 1881. Milanos, 1884.a. Nice jne. Aastal 1890 kui Itaalia oli kuningriik, Aosta Hertsog külastas Toskaana veinimaju eesmärgiga leida õukonnale väärikas vein. Jõudes Ruffino veinimajja, oli ta vaimustunud suurepärastest veinidest ja Ruffino sai ametlikuks Itaalia kuningakoja veinivarustajaks.
Ruffino veinimaja on loodud1877.a. vendade Ilario ja Leopoldo Ruffino poolt. Aastal 1890, kui Itaalia oli kuningriik, külastas Aosta hertsog veinimaju, et valida välja õukonna ametlik vein. Jõudes Ruffino veinimajja oli Aosta hertsog vaimustunud Ruffino veinimaja Chianti veinist ja sõlmiti leping ning väljastati sertifikaat, kus Ruffino Chianti on ametlikult Itaalia kuningakoja veinivarustaja.
Seda ajaloolist hetke sümboliseerib Ruffino Chianti Classico Riserva Ducale DOCG, Ruffino Chianti Classico Gran Selezione DOCG veinide esietikett.
Ruffino veinimaja valmistab värskeid, suviseid veine Toskaana, Maremma- Aqua di Venus Rose ja Bianco veine; samuti Vino Nobile de Montepulciano, Ruffino Modus (Super-Tuscan). Alles ligi 5-6 aastat tagasi avastas veinimaja arhiividest antiiksed Ruffino veinimaja retseptid vermouth´i ja amaro bitteri valmistamiseks. Tänaseks on Ruffino Antica Ricetta Vermouth ja Amaro esindatud premium kokteilibaaride menüüs.
Tootmisviis | Viinamarjad on korjatud Ruffino veinimõisast Santedame, Montemasso ja Gretole viinamarjaaedadest. Pinnas on kuiv ja kivine, savi ja lubjakivi segune. Marjad korjatakse käsitsi septembrikuu alguses ja kääritamine toimub roostevaba terasest mahutites 27°juures 10 päeva ja veinivirre on kestakontaktis 10 päeva. Malolaktiline fermentatsioon toimub concreate vaatides pärast alkoholi käärimise lõppemist. Vein laagerdub 12 kuud suurtes Slavoonia tammevaatides, edasi areneb vein prantsuse vaadis 12 kuud ja 12 kuud teist korda kasutatud tammevaatides. |
---|---|
Värvus | Rubiinpunane, violetse alatooniga. |
Aroom | Aroom on marjane, tunda kuivatatud musti ploome, mustsõstraid, marjaparki, kuivatatud ürte- nelk ja vürts, veidi kuivatatud kohviube ja lagritsat. |
Maitse | Maitse on marjane ja tihe, tunda kuivatatud musti metsamarju, mustsõstraid, suitsuploomi, arooniaid, tumedat šokolaadi ja kuivatatud vürtse. Järelmaitse pikk ja marjane. |
Toidusoovitus | Lambaliha, Loomaliha, Ulukiliha, Tugevamad juustud |
Serveerimine | 16-18°C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist, soovitavalt dekanteerida. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 15-20 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |