30.09.2025
Viin (poola keeles wódka) on üks maailma tuntumaid kangeid jooke. Selge, pealtnäha lihtne, ent samas ülimalt mitmekülgne – nii klaasis, kokteilis kui ka kultuuriloos. Aga kust see kõik alguse sai?
Sõna viin tuleb slaavi sõnast voda ehk “vesi” – algses tähenduses “väike vesi”. Legend räägib, et viina juured ulatuvad 8.–9. sajandi Poola ja Venemaale, kus destilleeritud jooki kasutati esialgu hoopis ravimina.
Kui tänapäeval seostame viina puhta ja neutraalse maitsega, siis sajandite eest oli pilt teine – jook oli pigem terav, madalama kangusega ja kergelt hägune. Alles korduvate destilleerimistega jõuti joogi juurde, mida võiks viinaks nimetada.
Esimene kirjalik mainimine viinast pärineb aastast 1405 Poolast. Tol ajal oli see mõeldud pigem apteekide riiulitele kui peoauale. Alles hiljem sai sellest kultuurijook, mille valmistamisel katsetati kõike, alates rukkist ja kartulist kuni porganditeni.




Viina saab valmistada peaaegu igast tärklise- või suhkrurikkast toorainest – tavaliselt teraviljast (rukis, nisu, mais), aga ka kartulist, peedist või isegi viinamarjadest. Olulisim on aga üks komponent: puhas vesi. Vesi määrab suuresti viina pehmuse ja maitse, mistõttu iga tootja hoiab oma veeallikat kui hästi hoitud saladust.
Tänapäeva viinameistrid kasutavad korduvalt destilleerimist ja täpset filtreerimist. USA-s ja Lääne-Euroopas on tavaks eriti palju filtreerida, et jook oleks võimalikult neutraalne. Poola ja Venemaa koolkond seevastu väärtustab vähem filtreerimist, et säilitada tooraine iseloomu ja viina “hinge”.
Danzka viin sündis 1989. aastal Taanis, kui loodi bränd, mis pidi ühendama skandinaavialiku disaini ja kaasaegse viinatootmise. Alates algusest eristus see teistest viinadest tänu oma alumiiniumist pudelile, mis nägi välja nagu minimalistlik metallist sheiker. Selline lahendus ei olnud ainult stiili pärast – alumiinium jahutas kiiremini viina külmaks, oli kerge ja vastupidav ning ei purunenud nagu klaas. See tegi Danzkast kiiresti eduka kaubamärgi just travel retail kategoorias, kus reisijad otsisid praktilisi, aga ka pilkupüüdvaid jooke.
Danzka viina maitse on puhas ja pehme, valmistatud parimast Taani nisu- ja veetraditsioonist.
Danzka on tuntud ka oma maitsekombinatsioonide poolest – klassikalisest puhtast viinast kuni värskendavate maitsevariantideni. Näiteks õuna, sõstra või tsitruse maitseline Danzka, lisavad jooki värskust ja magusust, kuid ei varjuta viina puhast iseloomu. Kokkuvõttes on Danzka viin pigem elegantne, tasakaalustatud ja kergesti joodav, sobides nii klassikalisteks viinakokteilideks kui ka otse nautimiseks.
Kui Danzka on põhjamaine minimalism, siis Staritsky & Levitsky viina lugu on nagu ajarännak, mis viib meid tagasi Lääne-Ukrainasse, Lvivi – linna, kus viina valmistamise traditsioon ulatub sajandite taha. Brändi nimi on inspireeritud ajaloolistest tegelastest, kes elasid 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses, mil Lvivist sai Habsburgide võimu all üks tähtsamaid kultuuri-, teadus- ja majanduskeskusi piirkonnas.
Tänapäeval on Staritsky & Levitsky pühendunud autentse, käsitööna valmistatud viina valmistamisele, kasutades selleks Ukraina musta mulla viljakat teravilja ja Karpaatide allikatest pärinevat kristallselget vett. Nende ”small batch” destilleerimisprotsess tagab iga pudeli unikaalsuse ja kvaliteedi.
Brändi tuntumad tooted on Reserve, mille valmistamisel järgitakse sajanditevanust retsepti ja Private Cellar, mida toodetakse vaid piiratud koguses ning mille iga pudel on käsitsi viimistletud.
*Ideaalne kingitus või piduliku sündmuse kaaslane.
Valmistamine: Täida suur plekist või portselanist kruus jääga, pigista sisse kaks laimi. Vala kõik komponendid jää peale ja sega korralikult.
Valmistamine: Täida klaas või 50cl purk jääga, vala kõik komponendid jää peale, kaunista greibi või külmutatud jõhvikatega.
4cl Danzka Viin
3cl Wenneker Peach
12cl Granini jõhvikamahl
2cl Värske laimimahl
Valmistamine: Täida klaas või 50cl purk jääga, vala kõik komponendid jää peale ja lisa kolm laimisektorit.