01.11.2025
On rummibrände, mis räägivad vaid troopilistest randadest ja pidudest. Ja siis on Flor de Caña – rumm, mis jutustab loo maast, ajast ja kannatlikkusest. See on Nicaragua rahvusjook, mille iga lonks tundub kergelt suitsune, kergelt karamelline ja omamoodi aus.
Flor de Caña lugu algab juba 1890. aastal, kui Alfredo Francisco Pellas Canessa, noor itaalia ärimees, otsustas rajada oma suhkrurooistandused ja destilleerimiskoja San Antonio lähedale, San Cristobali vulkaani jalamile. Seal, kus maa on viljakas ja kus vulkaan aeg-ajalt oma tuha üle põldude laotab. Just see vulkaan ongi brändi hing – andes maale mineraale ja joogile iseloomu, mida mujalt ei leia.




Flor de Caña on olnud ühe ja sama perekonna kätes juba viis põlvkonda. Iga põlvkond on hoidnud kinni ühest põhimõttest – “Slow Aged”, aeglane laagerdumine.
See ei tähenda mitte lihtsalt aastate möödumist, vaid kannatlikkust ja austust protsessi vastu. Rummid küpsevad tammest vaatides ilma lisatud suhkruta, värvaineteta ja ilma kunstliku maitsestamiseta – just nii, nagu loodus lubab.
Kui pudelil on kirjas “12 Años”, siis tähendabki see, et kõige noorem rumm selles pudelis on vähemalt 12 aastat vaadis küpsenud.
Flor de Caña on rumm, mille maitse on täpselt nii tasakaalus, nagu võiks oodata vulkaani jalamil küpsenud joogilt.
Kõiki neid maitseid ühendab puhtus. See pole ülemagus ega „suhkrustatud rumm“, vaid ehtne, kuiv ja väärikas.




Flor de Caña on ainuke alkoholibränd maailmas, mis on Carbon Neutral ja Fair Trade sertifitseeritud. See tähendab, et iga tootmisetapp on süsinikuneutraalne ning iga töötaja saab õiglase kohtlemise. Lisaks on nad istutanud üle miljoni puu, taastanud kohalikke ökosüsteeme nng ehitanud koole ümber tehase. Pole just tavaline, et rummitehas mõtleb oma tuleviku peale nii sõna otseses mõttes.
Flor de Caña ei karju tähelepanu järele. See on nagu vaikne, väärikas džentelmen, kes räägib vähe, aga kui ta räägib – siis sa kuulad. Ja võib-olla just seetõttu on see rumm, mis ei lähe kunagi moest.
Valmistamine: Uhmerda 3-4 arbuusi viilu sheikerisse, lisa komponendid, sheigi, kaunista arbuusiviiluga.
Valmistamine: Sega komponendid klaasis kuni suhkur on lahustunud, lisa sisse apelsinikoor.
Serveerimine: Hõõru rummiga täidetud klaasi serva apelsinikoorega, kõrvale naudi 70%+ kakaosisaldusega šokolaadi.
Valmistamine: Vala 5 cl Flor de Caña 12YO meelepärasesse klaasi, lisa 20 cl Thomas Henry Ginger Ale toonikut, kaunista apelsinikoorega.
Valmistamine: Uhmerda klaasi põhjas kolm laimisektorit, lisa 4 cl Flor de Caña 7YO rummi, täida klaas 20 cl Thomas Henry Spicy Gingeriga, sega hoolikalt läbi, et kõik maitsed seguneksid.
Valmistamine: vala 4 cl Flor de Caña 4YO klaasi, lisa 20 cl Thomas Henry Mystic Mango, pigista sisse kaks laimisektorit ja sega kergelt.
Kaunista apelsiniviiluga.