Flor de Caña rummi lugu ja kokteiliretseptid

01.11.2025

Flor de Caña - vulkaani jalamil sündinud rumm

On rummibrände, mis räägivad vaid troopilistest randadest ja pidudest. Ja siis on Flor de Caña – rumm, mis jutustab loo maast, ajast ja kannatlikkusest. See on Nicaragua rahvusjook, mille iga lonks tundub kergelt suitsune, kergelt karamelline ja omamoodi aus. 

Flor de Caña lugu algab juba 1890. aastal, kui Alfredo Francisco Pellas Canessa, noor itaalia ärimees, otsustas rajada oma suhkrurooistandused ja destilleerimiskoja San Antonio lähedale, San Cristobali vulkaani jalamile. Seal, kus maa on viljakas ja kus  vulkaan aeg-ajalt oma tuha üle põldude laotab. Just see vulkaan ongi brändi hing – andes maale mineraale ja joogile iseloomu, mida mujalt ei leia. 

Perepärand ja aeglane küpsemine

Flor de Caña on olnud ühe ja sama perekonna kätes juba viis põlvkonda. Iga põlvkond on hoidnud kinni ühest põhimõttest – “Slow Aged”, aeglane laagerdumine. 

See ei tähenda mitte lihtsalt aastate möödumist, vaid kannatlikkust ja austust protsessi vastu. Rummid küpsevad tammest vaatides ilma lisatud suhkruta, värvaineteta ja ilma kunstliku maitsestamiseta – just nii, nagu loodus lubab. 

 

Kui pudelil on kirjas “12 Años”, siis tähendabki see, et kõige noorem rumm selles pudelis on vähemalt 12 aastat vaadis küpsenud.  

Maitseprofiil

Flor de Caña on rumm, mille maitse on täpselt nii tasakaalus, nagu võiks oodata vulkaani jalamil küpsenud joogilt. 

  • Flor de Caña 7 Años Gran Reserva on elegantne ja soe – tunda on vaniljet, mett ja röstitud pähkleid. 
  • 12 Años toob juurde karamelliseeritud banaani ja vürtside noote, sobides suurepäraselt puhtalt nautimiseks. 
  • Kui oled kannatlikkuse austaja, siis 18 Años on peaaegu nagu vedel magustoit – siidine, sügav ja kergelt suitsune.

Kõiki neid maitseid ühendab puhtus. See pole ülemagus ega „suhkrustatud rumm“, vaid ehtne, kuiv ja väärikas.

Keskkond ja eetika

Flor de Caña on ainuke alkoholibränd maailmas, mis on Carbon Neutral ja Fair Trade sertifitseeritud. See tähendab, et iga tootmisetapp on süsinikuneutraalne ning iga töötaja saab õiglase kohtlemise. Lisaks on nad istutanud üle miljoni puu, taastanud kohalikke ökosüsteeme nng ehitanud koole ümber tehase. Pole just tavaline, et rummitehas mõtleb oma tuleviku peale nii sõna otseses mõttes. 

 

Flor de Caña ei karju tähelepanu järele. See on nagu vaikne, väärikas džentelmen, kes räägib vähe, aga kui ta räägib – siis sa kuulad. Ja võib-olla just seetõttu on see rumm, mis ei lähe kunagi moest. 

Kokteiliretsepte Flor de Caña rummiga 


ARBUUSI DAIQUIRI

 

Valmistamine: Uhmerda 3-4 arbuusi viilu sheikerisse, lisa komponendid, sheigi, kaunista arbuusiviiluga.

FLOR DE CANA 7YO RUMFLOR DE CANA 7YO RUM

RUM OLD FASHIONED

  • 6cl Flor de Cana 12YO
  • 1x Suhkrukuubik või 0.5cl 1:1 Suhkrusiirupit
  • 2-3 dashi (törtsu) Bitterit

Valmistamine: Sega komponendid klaasis kuni suhkur on lahustunud, lisa sisse apelsinikoor.

 

FLOR DE CAÑA EXPERIANSA

Serveerimine: Hõõru rummiga täidetud klaasi serva apelsinikoorega, kõrvale naudi 70%+ kakaosisaldusega šokolaadi.

FLOR GINGER

Valmistamine: Vala 5 cl Flor de Caña 12YO meelepärasesse klaasi, lisa 20 cl Thomas Henry Ginger Ale toonikut, kaunista apelsinikoorega.

FLOR DE CANA 12 YO RUMFLOR DE CANA 12 YO RUM

DARK `N´ STORMY

Valmistamine: Uhmerda klaasi põhjas kolm laimisektorit, lisa 4 cl Flor de Caña 7YO rummi, täida klaas 20 cl Thomas Henry Spicy Gingeriga, sega hoolikalt läbi, et kõik maitsed seguneksid.

FLOR DE CAÑA SUNSET

Valmistamine: vala 4 cl Flor de Caña 4YO klaasi, lisa 20 cl Thomas Henry Mystic Mango, pigista sisse kaks laimisektorit ja sega kergelt.
Kaunista apelsiniviiluga.