Riik | USA |
---|---|
Piirkond | California |
Marjasort | Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Petit Verdot, Cabernet Franc, Malbec |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 13.5% vol |
Liik | Geograafilise tähisega vein |
Tootja | Wente Wineyard |
Kogus kastis | 12 |
Wente Vineyards on rajatud 1883. a ja on siiani vanim, järjepidevalt veini valmistanud ning perekonna valduses olev veinimaja Kalifornias. Tänapäeval juhib veinimaja tegevust Wente perekonna 5. generatsioon ja veinimeistriks on Karl D. Wente. Veinimaja paikneb Kalifornias, San Francisco´st idas Livermore Valley´s ja omab väikeseid veiniaedu Arroyo Seco AVA-s Monterey County´s.
Wente veinimaja ajalugu ulatub aastasse 1883, kui Ernst Wente alustas viinapuuaedade rajamisega Kalifornias, Livermore Valley´s. Ernest Wente muretses Montpellieri ülikooli viinapuude puukoolist pärineva Chardonnay marjasordi ning istutas istikud viinapuuaeda. Chardonnay viinamari sobitus hästi Kalifornia terroir´ga, andes head saaki. Ernst Wente andis Chardonnay viinapuu istikuid ka teistele Kalifornia veinimajadele „Wente Clone“ Chardonnay´ks ja tänapäeval kasvatatakse Kalifornias üle 80% veiniaedades Wente veinimajast pärit Chardonnay marjasorti.
Veinimaja arendab ja kasvatab Sauvignon Blanc viinamarja vääte, mille istikud on toodud 1880-ndatel Chateau d´Yguem, Bordeaux veinimõisast; samuti pärinevad Wente Cabernet Sauvignon väädid Chateau Margaux, Bordeaux veinimõisast.
Wente Family Wines esindusveinideks on „Small Lot“ ja „Nth Degree“ sarja veinid, mis korjatakse väikestest, piiritletud saagikusega veiniaedadest Arroyo Seco AVA-s.
Tootmisviis | Livermore Valley AVA omab ideaalseid kasvutingimusi viinamarjade kasvatamiseks: soojad päevad, jahedad ööd, kasvutingimusi mõjutavad hommikune udu ja jahedad tuuled Vaikselt ookeanilt ja San Francisco lahelt. Southern Hills Cabernet Sauvignon viinamarjade istikud pärinevad 19 saj. Bordeaux aladelt, viinapuude aiad paiknevad Livermore Valley orus ja lõunapoolsetel mäenõlvadel. Kõik sordid on fermenteeritud eraldi terasvaatides, 2 korda päevas toimub vaatide ümberpumpamine, et maksimeerida veinis marjasust. Vein on arendatud terasvaadis ja 14 kuud Prantsuse-, Ameerika ja Ida-Euroopa tammevaatides. |
---|---|
Värvus | Tumepunane. |
Aroom | Aroomis on tunda küpseid musti marju, mustsõstart, põldmarju, musta ploomi, ürdisust, šokolaadi, kohvi ja vaniljesust |
Maitse | Keskmise täidlusega, kuiv ja heas tasakaalus. Tunda on küpseid mustsõstraid, põldmarju, marjatanniine, musta pipart. Järelmaitse on marjaselt vürtsikas. |
Toidusoovitus | BBQ lihad, Loomaliha, Sealiha, Ulukiliha, Lambaliha, Pasta |
Serveerimine | 16-18 °C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 6-8 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |