Riik | USA |
---|---|
Piirkond | California |
Marjasort | Zinfandel, Petite Sirah, Barbera, Syrah |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 14% vol |
Liik | Geograafilise tähisega vein |
Tootja | Wente Wineyard |
Kogus kastis | 12 |
Wente Vineyards on rajatud 1883. a ja on siiani vanim, järjepidevalt veini valmistanud ning perekonna valduses olev veinimaja Kalifornias. Tänapäeval juhib veinimaja tegevust Wente perekonna 5. generatsioon ja veinimeistriks on Karl D. Wente. Veinimaja paikneb Kalifornias, San Francisco´st idas Livermore Valley´s ja omab väikeseid veiniaedu Arroyo Seco AVA-s Monterey County´s.
Wente veinimaja ajalugu ulatub aastasse 1883, kui Ernst Wente alustas viinapuuaedade rajamisega Kalifornias, Livermore Valley´s. Ernest Wente muretses Montpellieri ülikooli viinapuude puukoolist pärineva Chardonnay marjasordi ning istutas istikud viinapuuaeda. Chardonnay viinamari sobitus hästi Kalifornia terroir´ga, andes head saaki. Ernst Wente andis Chardonnay viinapuu istikuid ka teistele Kalifornia veinimajadele „Wente Clone“ Chardonnay´ks ja tänapäeval kasvatatakse Kalifornias üle 80% veiniaedades Wente veinimajast pärit Chardonnay marjasorti.
Veinimaja arendab ja kasvatab Sauvignon Blanc viinamarja vääte, mille istikud on toodud 1880-ndatel Chateau d´Yguem, Bordeaux veinimõisast; samuti pärinevad Wente Cabernet Sauvignon väädid Chateau Margaux, Bordeaux veinimõisast.
Wente Family Wines esindusveinideks on „Small Lot“ ja „Nth Degree“ sarja veinid, mis korjatakse väikestest, piiritletud saagikusega veiniaedadest Arroyo Seco AVA-s.
Tootmisviis | Beyer Ranch Zinfandel viinamarjad kasvavad kolmes erineva asukohaga veinivalduses Livermore Valley´s. Marjad on korjatud nende parimas küpsusastmes ja fermenteeritud eraldi terasvaatides 25-30°C juures 10 päeva. 3 korda päevas toimub vaatide ümberpumpamine, et maksimeerida veinis marjasust, edasi vein areneb 20 kuud Prantsuse ja Ameerika tammevaatides. |
---|---|
Värvus | Rubiinpunane |
Aroom | Marjane, tunda küpseid tumedaid marju, musti ploome, põldmarju, vaarikaid, ürdisust, šokolaadi ja vaniljesust |
Maitse | Keskmise täidlusega, kuiv ja marjane. Tunda küpseid musti marju, musti kirsse, põldmarju, tanniinsust, rohelisi ürte ja musta pipart. Järelmaitse on pikk, vürtsika ja marjase noodiga. |
Toidusoovitus | Eelroad, BBQ lihad, Sealiha, Pasta, Pitsa |
Serveerimine | 14-16 °C Bordeaux tüüpi punaveini pokaalist. |
Säilitustingimused | Arengupotentsiaal 4-6 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |