Riik | Itaalia |
---|---|
Piirkond | Colli Orientali del Friuli |
Marjasort | Ribolla Gialla |
Kuivusaste | Kuiv |
Alkoholisisaldus | 12% vol |
Liik | Kaitstud päritolunimetusega vein |
Tootja | Eugenio Collavini Viticoltori |
Kogus kastis | 3 |
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks. Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Rivignano 1896, siit algab Collavini veinimaja lugu, nende asutajast Eugenio Collavinist, mehest, kelle kirg oli kasvatada viinamarju. Veinimaja suutis ületada maailmasõdade perioodi, hoides veinimaja Collavini perekonna käes. Manilo Collavini tõi ettevõttesse kaasaegse veinivalmistamise, viies veinimaja Corno di Rosazzo mägedele. Siin sai temast Pinot Grigio veinivalmistamise eelkäija ning aastal 1971. lõi ta vahuveini Il Grigio ja Ribolla Gialla marjasordist vahuveini. Manilo Collavini meetodit (fermentatsioon horisontaalsetes autoklaavides, II fermentatsioon pärmisettel min.30 kuud) Ribolla Gialla marjasordist vahuveini valmistamiseks kutsutakse Friuli´s Collavini meetodiks.
Collavini perekonna sümboliks on väikesed taksikoerad, kes on osa perekonnast läbi aegade. Seda toredat traditsiooni kannab edasi Collavini veinimaja logo ja sümbol veinide esietiketil.
Tootmisviis | Viinamarjad korjatakse käsitsi septembrikuu I pooles. Hoolikalt valitud viinamarjakobarate korjamine toimub väikestes kastides ainult hommikul, kui põhjatuul on kuivanud nende kerge öise niiskuse katte.Marjad sorteeritakse, eemaldatakse kobarvarrest, pressitakse õrnalt. Free run juice, viinamarjamahl jääb loomulikule settimisele üleöö. Fermentatsioon toimub 14 °C juures, osaliselt terasest ja osaliselt barrique'ides. Järgmisel kevadel refermenteeritakse Ribolla Gialla tõeliselt aeglaselt suurtes horisontaalsetes survepaakides 12 °C juures; sellele järgneb II fermentatsioon pärmisettel, mis kestab mitte vähem kui 30 kuud. Villimine pudelisse toimub täiesti hapnikuvabas keskkonnas ning vahuvein areneb 12 kuud pudelis. |
---|---|
Värvus | Helekollane, kirgas, mullijuga pikk ja peenike. |
Aroom | Elegantne ja puuviljane, tunda kollaseid luuvilju, tsitruselisi ja floraalseid noote- akatsiaõisi ja sidrunheina. |
Maitse | Kuiv, keskmise täidlusega ja elegantne vahuvein. Tunda kollaseid puuvilju, keskmaitses hea mineraalsus ja tsitruselised. Järelmaitse pikk ja puuviljaselt mineraalne. |
Toidusoovitus | Aperitiiv, Iseseisvalt nautimiseks, Mereannid, Koorikloomad, Kammkarbid, Valge kala, Valgehallitus juustud, Rohelised salatid mereandidega |
Serveerimine | Jahutatult 4-6°C Bordeaux tüüpi valgeveini pokaalist |
Säilitustingimused | Arenguotentsiaal 3-5 aastat alates korjeaastast. |
Allergeenid | Sulfiit (E220<->E228) |