Mis on Mezcal ja kuidas seda serveerida?

13.05.2024

Mezcali sünniloost

Mezcal on alkohoolne jook mis on destilleeritud ükskõik millisest agaavi liigist. Sõna ”Mezcal” tuleb Nahuati keelest mis tähendab ahjus küpsenud agaavi. ”Pulque” ehk fermenteeritud agaavi mahl on destilleerimise süda Mezcali puhul. Destilleerimine saabus Oaxaca piirkond alles 16. sajandil. Kui Filipiinide meremehed tõid oma teadmised sellesse piirkonda kuid suurem tänapäeva mezcali destilleerimine sai alguses 17. sajandi alguses. 

Mezcali südameks on agaav

Mezcali valmistamiseks vajaminevat agaavi taime on rohkem kui 200 erinevat liiki kuid ainult 30 taime alamliiki sobivad selle vedeliku valmistamiseks. Agaavi süda ehk ”piña” kasvab maa-all ja pikad teravad lehed kõrguvad taevasse. Üldjoontes on Oaxaca piirkonnas näha palju põlde kus ananassilaadsed lehed ultavad silmapiirini. Agaavi taime küpsemise aeg varieerub 7-30 aastani. Populaarsemad neist valmivad vahemikus 7-15 aastat. 

Valmistamisest

Agaavi taime ”piña”-sid ehk südamike küpsetatakse tavaliselt kolm päeva enne kui need purustatakse, et sealt mahl kätte saada. Purustumiseks kasutatakse suurt kivist ratast mida tavaliselt veab eesel või hobune. Tänapäeval on ka suuremad tootjad toonud mängu tööstuslikud purustutajad. Peale mahla või vaigulaadse vedeliku saamist jäätakse see fermeenteerima mitmeks päevaks kuni mitmeks nädalaks. Seejärel hakatakse seda destilleerima vasest või savi padadestillaatorites ning seda destilleeritakse kaks korda. Pudelite peale võime kohata mitut tüüpi kirja ”Joven” mis on valge mezcal, ”Dorado” mis on kuldne, aga ei ole käinud vaadis vaid sellele lisatakse karamelli, et saada kuldne värv. ”Reposado” mis on küpsenud tavaliselt ameerika tammevaadis 2-9 kuud ning viimakse on ”Añejo” mis on küpsenud minimaalselt 12 kuud ja vanimad 100% agaavi sisalduse puhul on küpsenud 4 aastat.

Mezcali retsepte:

Mezcal Sour

6cl Bruxo X

3cl Värkselt pressitud laimimahl

2cl Suhkrusiirup

1x Munavalge

Sheikida komponendid ühekorra jääga ja teine kord ilma. Valada ”rocks” tüüpi klaasis ilma jääta. 

Oaxacan Margarita

6cl Bruxo No. 1 

2,5cl Värskelt pressitud laimimahl

2cl Agaavisiirupit

Sheikida kõik komponendid jääga ning serveerida kokteili klaasi. Kaunistatada laimirattaga.

 

Smokin’ Bloody Maria

4cl Bruxo X

16cl Bloody Mary Mix

1x Laimi sektor sisse pigistada

Vala kõik komponendid klaasi jääga. Sega korralikult ja lisa kaunistuseks seller ja laimisektor.